Marktwerking bij de tandarts

Er is iets vreemd aan de hand in Nederland. Alles moet onderhevig zijn aan marktwerking. Het kan niet anders dan dat dit gestimuleerd wordt door een liberale overheid. Nu ben ik geen voorstander van marktwerking zonder meer en al helemaal niet daar waar het een nutsvoorziening betref zoals, openbaarvervoer, energieleveranties, telecommunicatie enz. De praktijk leert ons dat dit tot nu toe niet heeft geleid tot echt lagere prijzen. Dat kan ook niet als het aantal partijen dat zich op de markt bevind erg klein is zoals bij openbaar-vervoer of de telecommunicatie.
Dat marktwerking niet werk blijkt ook doordat er veel regels ontwikkeld zijn om de marktwerking te reguleren. Blijkbaar mag het niet zo zijn dat de sterkste wint. Op zich vind ik dat vreemd. Liberalen zijn voor een terugtredende overheid en voor marktwerking. Maar daar waar de markt werkt moet de overheid regels ontwikkelen om dit succes te voorkomen. Het zou anders leiden tot een monopolie en dat mag blijkbaar niet. Blijkbaar dus geen vrije markt maar een gereguleerde markt. Mij hoor je niet klagen, maar begrijpen doe ik die liberalen niet. Is het nu wel of geen marktwerking?

Marktwerking moet leiden tot lagere prijzen. Dus ook in de gezondheidszorg moet er marktwerking komen. Ik beschouw gezondheidszorg als een basis voorwaarde voor een goed werkende sociale maatschappij en derhalve als een nutsvoorziening. Ik ben dus niet voor marktwerking. Maar goed, marktwerking in de gezondheidszorg dus. Marktwerking leidt alleen tot lagere prijzen als er concurrentie is, ofwel voldoende aanbieders van een product. Nu lijkt mij dat in de gezondheidszorg niet aanwezig maar blijkbaar zie ik dat niet goed. Wel zie ik commerciële behandelcentra ontstaan die zich specialiseren in één of twee typen behandelingen waardoor ze efficiënter, dus goedkoper kunnen werken. Volgens mij betekend dit dat de reguliere ziekenhuizen daarmee alleen maar de overige handelingen kunnen verrichten en dus inefficiënter en dus duurder worden.
Ook realiseer ik mij dat dit geen wetenschappelijk betoog is, maar slechts een gedachten sprong, maar denken doe ik het wel en ik vermoed dat ik niet de enige ben die dit denkt.

Nu heeft minister Schippers van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bedacht dat de tandarts tarieven vanaf 1 januari 2012 vrij gelaten worden. Dit om de marktwerking te stimuleren. Ik was al geen voorstander van dit kabinet, maar wat minister Schippers nu bedacht heeft, was opnieuw een verbazing voor mij. De tandartstarieven vrij om de marktwerking te verbeteren. Ik als klant van een tandarts heb de keuze naar een andere tandarts te gaan als ik de mijne te duur vind. Helaas heb ik geen keuze. Ik ben een gevangene van mijn tandarts. Alle andere tandartsen in mijn omgeving nemen helemaal geen nieuwe klanten meer aan. Helemaal geen marktwerking. De markt zit potdicht. Ik moet elke prijs die mijn tandarts vraagt maar accepteren.
Maar het kan nog erger. Om het systeem te vereenvoudigen worden de 700 tariefcodes teruggebracht tot 140. Dit zijn eenvoudige codes waarin een pakket aan activiteiten gecombineerd is. Zo zit standaard bij ieder gaatje dat gevuld wordt een verdoving inbegrepen. Of je nu wel of geen verdoving krijgt, je betaald er wel voor. Betalen voor niet verrichte handelingen. Volgens mij is het declareren van niet verrichte handelingen fraude, maar als het door de overheid geïnitieerd wordt zal dit wel niet zo zijn. Vrije tandartstarieven en betalen voor niet verrichte handelingen. Ik vermoed dat de tandarts vanaf 1 januari voor veel mensen onbetaalbaar wordt. De algemene gezondheid van velen zal er door geschaad worden. Ik dacht dat Geert Wilders opkwam voor Henk en Ingrid, maar hij zal wel erg druk zijn geweest met het bedenken van oneliners toen dit besproken werd in de kamer. VWS…? Laat welzijn er maar uit, het wordt zo wel erg leugenachtig, en misschien is volksgezondheid ook niet zo op z’n plaats. Het volk kan gezondheidszorg niet meer betalen.

Dit bericht is geplaatst in Maatschappij en Economie. Bookmark de permalink.